kartice-male-bez-amex-2017

button-signin-1button-signup-1

KINGS OF CONVENIENCE
18.09.2022.
BEOGRAD - MTS DVORANA

El. pošta

Koncerti

KOC22MTS

Vi ćete se, naravno, pitati šta je sastavu Kings of Convenience trebalo toliko dugo. Kada prođe 12 godina između albuma, mogli biste pretpostaviti da je došlo do dramatičnog raskola. A kada saznate da je album sniman tokom pet godina u pet različitih gradova, mogli biste očekivati nešto đavolski raskošno, podmazano fensi produkcijom i velikim brojem gostiju.

Ali nijedna od ovih stvari nije istina. Peace or Love, četvrti album Kings of Convenience, zvuči sveže kao proleće: 11 pesama o životu i ljubavi sa primamljivom lepotom, čistoćom i emocionalnom vedrinom koju biste očekivali od Kings of Convenience. Jednostavno, zajedničko stvaranje muzike dvojca Eirik Glambek Bøe i Erlend Øye nikada nije jednostavan posao.

"Izgleda kao povratak, naravno, ali ne osećamo kao da je povratak", kaže Eirik. "U pitanju je jedan veoma sporovozni projekat. Mnogo puta smo se zavaravali misleći da sada znamo kako da snimamo ploču, ali onog trenutka kada se nađemo u studiju shvatimo da se snimanja zaista bave hvatanjem
magije. Veoma je teško učiniti da nešto zvuči jednostavno".
Eirik i Erlend su se upoznali u školi u Bergenu i prvi put zajedno nastupili u rok bendu Skog pre nego što su prekinuli sa radom i formirali duo 1999. godine. Njihov nenadmašno naslovljen debi iz 2001. Quiet Is The New Loud, učinio ih je nenamernim začetnicima novog talasa intimne, akustične muzike. "Rekli smo našoj izdavačkoj kući da će nam trebati dve nedelje, a trebalo je tri meseca, a onda je sve postalo lakše", smeje se Eirik. Riot on an Empty Street izašao je 2004. godine, a Declaration of Dependence 2009. godine.

Obojica muzičara imaju iskrivljen smisao za humor i privlačnu emotivnu otvorenost, ali na samom početku su imali veoma različite aspiracije. Eirik je voleo studio dok je Erlend žudeo za putem. Eirik je izabrao da ostane u Bergenu i zasnuje porodicu (ima troje dece), dok je Erlend više voleo da putuje po svetu. Obišao je klubove kao di-džej, solo umetnik i frontmen pop grupe The Vhitest Boy Alive sve dok nije dobio tinitus pre jedne decenije, ali lutalica ostaje.

"Sklon sam postavljanju dijagnoze ljudima", kaže Eirik, koji je diplomirao psihologiju. "Erlend ima to stanje koje se zove neofilija: zaljubljen je u nova iskustva. Očarava me otkrivanje novih standarda unutar onoga što sam mislio da već znam."

"Imamo dve potpuno različite ideje o tome kako da živimo život", slaže se Erlend. "To je ono što otežava stvari. Da smo oboje nomadi ili obojica porodični ljudi, bilo bi mnogo lakše. Ali i dalje smo zajedno!"

Nakon izdanja Declaration of Dependence, Kings of Convenience su nastavili sa turnejama na nove i ispunjavajuće načine. Tokom 2012. Svirali su A-Sides/B-sides koncerte: dva potpuno različita seta tokom uzastopnih svirki u istom gradu. Godine 2015. otisnuli su se na turneju svirajući Quiet Is the New Loud u celosti, uokvireno intervjuom na sceni. Erlend se skrasio u Sirakuzi na Siciliji pre osam godina, dok je Eirik ostao u Bergenu, ali nikada nisu dugo bili bez kontakta.

Do januara 2016, Kings of Convenience su napisali skoro sve pesme za Peace or Love i održali svoju prvu sesiju snimanja dok su bili na turneji u Santjagu, prestonici Čilea: verzija pesme "Angel" sa uticajem bosa nove koju čujete potiče sa te prve sesije. Te jeseni su svoje pesme predstavili fanovima na turneji Unrecorded Record Tour. Onda su se stvari zakomplikovale.

"Album smo snimili oko pet puta", kaže Eirik. "Pesma mora da se svira sa određenom lakoćom, ali sve mora da bude kako treba. Mora zvučati kao da uživamo i da prenesemo emotivno prisustvo. Veoma je teško dobiti sve te komponente u jednom tejku."
Njihovi prvi pokušaji pesama su sveži, ali nesavršeni. Onda što više nijansiraju svoju izvedbu, sve im se čini manje uzbudljivim, te moraju da naprave pauzu da im ne bude dosadno i počnu iznova nekoliko meseci kasnije. "Tražimo trenutak koji je spontan i navežban u isto vreme", kaže Erlend. "Pokušavamo da
pronađemo tu slatku tačku".

Između sesija, radili su na drugim projektima. "Moramo da dozvolimo jedno drugime slobodu da radimo na onome što želimo", kaže Eirik, koji je 2017. objavio album sa svojim elektronskim projektom Kommode. "To je verovatno razlog zašto Kings of Convenience traju tako dugo." On takođe predaje arhitektonsku psihologiju, primenjujući svoje veštine u projektovanju i urbanističkom planiranju, i uspešno vodi kampanju protiv plana za izgradnju autoputa kroz Bergen. Erlend je, u međuvremenu, objavio solo album, Legao, 2014. godine. Kada se usled izolacije zbog korona virusa našao na povratničkim koncertima benda Whitest Boy Alive u Meksiku prošle godine, objavio je letnji, intimni album pod nazivom Quarantine at El Ganzo, gde mu društvo pravi bubnjar Sebastian Maschat.

Kako su probe za Peace or Love napredovale, albumu su se pridružili i drugi muzičari. Alexander Grieg, pranećak kompozitora iz 19. veka Edvarda Grigea, svira kontrabas na [SONG TK], snimljenoj pored kuće njegovog slavnog pretka u Bergenu. "Odrastanje u gradu gde se kompozitori smatraju veoma cenjenim članovima društva jedan je od razloga zašto ovde ima toliko muzike", kaže Eirik. Intimna ispovest, "Love Is a Lonely Thing", snimljena je u studiju Funkhaus Nilsa Frahma u Berlinu sa kanadskom kantautorkom Leslie Feist, koja se ranije pojavila na Riot on an Empty Street, dok je Eirik učestvovao na njenom albumu The Reminder iz 2007. godine. Feist takođe peva na sunčanoj ljubavnoj pesmi "Catholic Country", koja je napisana sa britanskim folk triom the Staves.

"Leslie nam je mnogo pomogla", izjavljuje Erlend. "Postavila je fokus negde drugde: odjednom smo bili troje. Pošto je album tako raštrkan, veoma je važno imati taj drugi glas". Ostale pesme su snimljene u Sirakuzi i Geteborgu.

Srž zvuka benda ostaju dva glasa i dve akustične gitare. Eirik upoređuje njihova samonametnuta ograničenja sa strogim danskim filmskim pokretom Dogme 95. "Moderni život je tako pun opcija. Možete ići bilo gde. Ograničavajući sredstva koja možemo da koristimo, paradoksalno, stvara osećaj slobode". U tom okviru, međutim, crpe inspiraciju za ritmove, melodije i akorde sa svih strana: džez, brazilska muzika, haus muzika. "Nikada sebe nismo doživljavali kao folk bend, ali neuvežbanom uhu zvuči kao folk", kaže Eirik.

Ime Peace or Love, koje je dao prijatelj, nastavlja tradiciju njihovih intrigantno paradoksalnih naslova albuma. "Tako smo navikli na izraz 'mir i ljubav', ali u nekom trenutku morate da se zapitate: 'Mogu li da dobijem oboje?'", kaže Eirik. "I istina je: verovatno ne. To je autobiografski album. To je rezime poteškoća sa kojima smo se suočavali u našim životima u poslednjih osam godina".

Ovih 11 pesama imaju emotivnu dubinu i teško stečenu mudrost koja dolazi sa godinama. Erlend je izgubio oba roditelja u godinama od njegovog poslednjeg albuma. Nedavno je zacementirao ozbiljnu vezu baš kada se Eirikov 21-godišnji brak bližio kraju. "Odjednom su se stvari okrenule naglavačke", primećuje Eirik.

U poslednjoj pesmi, "Washing Machine", Erlend peva: "It's true I'm more wise now than I was when I was 21/ It's true I've less time now than I had when I was 21".
"Kada smo bili mladi, uvek sam se osećao pomalo glupo kada sam pisao ozbiljne pesme jer bi voleo da si prošao još malo više", kaže on. "Onda ti život pruža veliki otpor i više ne moraš da brineš imaš li o čemu da pišeš". On citira staru poslovicu: "Iskustvo je češalj koji ti život daje kada izgubiš svu kosu".

Peace or Love je zvuk dvoje starih prijatelja koji zajedno istražuju najnoviju fazu svog života i pronalaze nove načine da uhvate tu neuhvatljivu magiju. Ako je trebalo mnogo duže nego što su očekivali, neka bude. Rezultati opravdavaju proces. "Frustrirali smo mnoge ljude u muzičkoj industriji jer odbijamo da se uklopimo u okvire kako se stvari rade", kaže Eirik. "Ali zato i dalje volim ono što radim. Nisam umoran."
"Ask for Help", izuzetno nežna himna međuzavisnosti, čini se da sumira Eirikovu i Erlendovu neobičnu, neraskidivu vezu u njenoj četvrtoj deceniji: "Wouldn't it be nice if you win/ To know you couldn't have gotten there on your own?/ Wouldn't it be nice if you lose/ To have your own choir to sing the blues with you?" Mir je možda teško naći, ali možete čuti ljubav.

GDE?

BEOGRAD
MTS DVORANA

KADA?

 NEDELJA
 18.09.2022. od 20

VRSTE I CENE ULAZNICA?

PARTER - 3.200 dinara

MOGU LI ULAZNICE DA KUPIM PUTEM INTERNETA?

Ulaznice za ovaj događaj se nalaze u internet prodaji.

 

Uslovi prodaje i korišćenja

GDE SE NALAZE PRODAJNA MESTA?

Ulaznice su u prodaji u celokupnoj GIGS TIX prodajnoj mrežiKliknite na odgovarajući link za spisak prodajnih mesta u: 

AKO ULAZNICE ŽELIM DA PORUČIM DA MI STIGNU NA KUĆNU ADRESU?

Ulaznice možemo da vam pošaljemo kurirskom službom (Post express) u bilo koje mestu u Republici Srbiji. Cena isporuke ulaznice je 310 din. Za više informacija pošaljite nam mejl na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli  ili nas pozovite telefonom na broj 021/472-4816.

AKO ULAZNICE ŽELIM DA KUPIM KAO PRAVNO LICE (FIRMA)?

 Ukoliko ulaznice želite da kupite kao pravno lice, pošaljite nam mejl na  Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli  ili nas pozovite telefonom na broj 021/472-4816.